Brullende buitenboordmotoren straks verleden tijd in de grachten van Zwolle?

De brief van woonbootbewoners die zich ergeren aan brullende boten in de Zwolse grachten, heeft geleid tot succes. De bewonersgroep aan het Almelose Kanaal eist strengere regels voor het vaarverkeer. En die maatregelen gaan er komen. 

Nog vóór deze zomer geldt een maximumsnelheid van 6 kilometer per uur voor de bootjes in de stadsgrachten en in 2023 komt er een vergunningsplicht voor botenverhuurbedrijven. In die vergunning wordt, zeer waarschijnlijk, verplicht gesteld dat de boten elektrisch moeten zijn. 

Ook gaat de gemeente zich sterk maken voor het terugdringen van het aantal verhuurbootjes bij een van de verhuurders.

Tot 2023 kunnen de gemeente en ondernemers zich voorbereiden op de nieuwe regels. De gemeente schrijft nu al in gesprek te zijn met botenverhuurders om ‘op basis van onderlinge samenwerking’ de bootjesoverlast zoveel mogelijk te beperken. 

‘Niet op de hoogte’

Mark Wessels, eigenaar van Rondvaart Zwolle – de grootste verhuurder met een vloot van 31 aluminium motorbootjes -, zegt niet op de hoogte te zijn van de plannen. ,,Vorige week is er een telefonische vooraankondiging geweest dat er plannen worden gemaakt, maar de inhoud is mij niet bekend.’’ Wessels wil daarom nog niet inhoudelijk reageren. 

Ook de woonbootbewoners weten van niets. ,,Fijn dat je me op de hoogte stelt, dat vergeet de gemeente nogal eens. Ik ben blij dat ze ermee bezig zijn’’, zegt André den Hamer. Hij woont in een ark en wierp zich vorig zomer op als vertegenwoordiger van de woonbootbewoners aan het Almelose Kanaal. 

Jammer dat de regels voor elektri­sche huurboot­jes niet aankomend zomer al geldenWoonbootbewoner André den Hamer

Carnavalsparade

Hij schreef – namens hen allen – een brandbrief waarin hij vroeg om strengere regels. ,,Fijn dat er iets gaat veranderen. Met de tweede coronazomer in het vooruitzicht dreigt het weer net zo druk te worden. We vinden het wel jammer dat de regels voor elektrische huurbootjes niet aankomend zomer al gelden.’’

,,Het is verschrikkelijk druk geworden de laatste vijf jaar’’, verzuchtte zijn buurman Piet Oomens afgelopen zomer over het vaarverkeer op de Zwolse grachten. Volgens hem voeren ze op warme dagen in polonaise voorbij. ,,Het leek wel één lange carnavalsparade’’, zei hij somber vanaf de veranda van zijn woonark.

Naar aanleiding van het artikel in de Stentor, stelde GroenLinks raadsvragen waarin ze ervoor pleit om alleen elektrisch aangedreven fluisterboten te verhuren. Vragensteller Eildert Noorda vindt het mooi dat het college het probleem aanpakt: ,,Duurzame fluisterbootjes zoals in Giethoorn worden over enige tijd in Zwolle het nieuwe normaal. Fijn voor de stad én het milieu.’’

Lees het hele artikel hier.

Voor meer informatie over elektrische buitenboordmotoren klik hier.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Shopping Cart
Scroll to Top