Welke accu heb ik nodig

Welke accu voor een elektrische buitenboordmotor?

Het is een vraag die we vaak krijgen: wat voor accu heb ik nodig voor mijn elektrische buitenboordmotor. Om een goed antwoord geven op deze vraag houden we rekening met een aantal verschillende factoren:

  • Op hoeveel volt werkt de buitenboordmotor en wat is het vermogen
  • Hoeveel ampère trekt de motor
  • Wat is de gewenste vaartijd

Aan het einde van dit artikel weet je precies wat de juiste accu voor jouw elektrische buitenboordmotor is.

Op hoeveel volt werkt de buitenboordmotor en wat is het vermogen?

Over het algemeen staat op de motor of In de gebruikershandleiding hoeveel voltage de motor nodig heeft en wat het vermogen van de elektrische motor is. Het vermogen wordt altijd gemeten in “Watt”.

De regels op basis van voltage zijn:

  • Voor alle 12 Volt fluistermotoren heb je een (blauwe) accu tussen de 35Ah en 140Ah nodig.
  • Voor alle 24 Volt motoren heb je een (witte) accu tussen de 24V50Ah of de 24V100Ah nodig.

Hoeveel ampère trekt de motor?

Over het algemeen staat In de gebruikershandleiding hoeveel ampère(Ah) een elektrische buitenboordmotor trekt. Mocht deze informatie er echter niet in staan, kun je ook op basis van het vermogen in watt de ampère uitrekenen. Dit doe je simpelweg door het vermogen in watt te delen door de voltage:

Ampère = Vermogen (watt) / Volt

Let op er zit wel een verschil tussen de verschillende standen van een fluistermotor. Bijvoorbeeld:

Je hebt een 12 v elektrische buitenboordmotor en je vaart meestal op standje 2. In de gebruikershandleiding staat dat de elektrische buitenboordmotor een vermogen van 200 Watt heeft op standje 2. Op standje 4 heeft de motor echter een vermogen van 420 Watt. De ampère op standje 2 is dus 200/12(volt) = ongeveer 17Ah, en op standje 4 420/12(volt) = 35Ah.

Wat is de gewenste vaartijd?

Bij het kiezen van een accu is het belangrijk dat je weet hoelang je ongeveer wilt varen. Op basis van de vaartijd en het vermogen van de motor kun je de volgende formule gebruiken om te berekenen welke accu je nodig hebt:

Accu (in ah) = Ampère x Gewenste vaartijd (uren)

Let op de bovenstaande formule geldt alleen voor lithium accu’s en niet voor lood accu’s. Zo is een 100Ah semi-tractie loodaccu te vergelijken met een 50Ah lithium-ion accu.

Hieronder vind je een rekenvoorbeeld:

Je hebt een 12Volt Minn Kota Endura Max 55LBS elektrische buitenboordmotor. Je vaart gemiddeld op 60% en je wilt zeker 5 uur kunnen varen. Op 60% trekt de motor 17Ah

Door het invullen van de formule komen we op het volgende uit:

Benodigde accu (in Ah)  = 17Ah x 5 (de gewenste vaartijd in uren). De benodigde accu is dus een 12 volt accu met minimaal 85Ah.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Shopping Cart
Scroll to Top